EBEC Alpe-Adria – Evropsko regionalno inženirsko tekmovanje

BEST Maribor gosti tekmovanje inženirjev iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške

Lokalna skupnost BEST Maribor je organizacijo lokalnih inženirskih tekmovanj sedaj nadgradila z gostovanjem enega izmed regionalnih tekmovanj, ki bodo dala potnike v veliki Evropski finale, ki bo letos potekal na Poljskem. V Mariboru se tako merijo najboljše študentske ekipe inženirjev iz univerz v Gradcu, Dunaju, Ljubljani, Zagrebu in seveda Mariboru.

Fotografije iz tekmovanja si lahko ogledaš na Flickrju: http://www.flickr.com/photos/best-maribor/sets in na naši Facebook strani.

(Maribor, 10. maj 2013) – Lokalna skupnost mednarodne organizacije študentov tehnike in naravoslovja BEST (Board of European Students of Technology), ki deluje kot organizacijska enota Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), organizira evropsko inženirsko tekmovanje EBEC Alpe-Adria. Tekmovanje poteka v Avli Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko  med 9. in 12. majem 2013. Med sabo se bodo pomerile ekipe najboljših študentov iz 5-ih univerz v regiji (Maribor, Ljubljana, Graz, Dunaj, Zagreb). 40 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije bo svojo pot do finala iskalo v dveh kategorij: »skupinsko načrtovanje« in »študija primera«. Zmagovalci te stopnje odpotujejo na prestižni evropski finale, ki to leto poteka na Poljskem, na njem pa se pomerijo najboljše ekipe inženirjev.

 

Prenos v živo:

Watch live streaming video from bestmaribor at livestream.com

 

Skupinsko načrtovanje in študija primera

Ves čas bo potekalo tekmovanje dveh kategorij:

Skupinsko načrtovanje (team design), preizkuša sposobnosti, iznajdljivost in domišljijo. Skupina dobi določeno nalogo, potreben material za izvedbo ter omejen čas za izdelavo naprave, ki bo zahtevano nalogo izvajala. Na koncu bodo projekti predstavljeni, izdelane »naprave« pa bodo tudi preizkušene.
– Pri študiji primera (case study) pa bodo skupine dobila realen problem, za katerega bo treba v omejenem času teoretično poiskati rešitev in idejo predstaviti strokovni žiriji.

Ob koncu tekmovanja sledi tudi predstavitev izdelkov strokovni žiriji, ki bo izbrala zmagovalni ekipi, ki odpotujeta na prestižni evropski finale na Poljsko.

Tekmovanje pomembno za razvoj perspektivnih študentov v Mariboru in Evropi

Inženirsko tekmovanje EBEC Alpe-Adria je del projekta EBEC (European BEST Engineering Competition),  na katerem vsako leto sodeluje več kot 5000 študentov iz kar 83 univerz in 32 držav. Tekmovanje EBEC poteka po skoraj vseh priznanih tehniških univerzah v Evropi in velja za največji tovrsten BEST-ov dogodek na stari celini. Polek lokalne ravni tekmovanja na Univerzi v Mariboru, BEST Maribor letos gosti tudi regionalno raven EBEC Alpe-Adria, na katerem sodelujejo najboljši študnenti iz širše regije.

EBEC Alpe-Adria

Najboljši evropski inženirji se merijo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko

Špela Lipošek, podpredsednica ŠOUM: »ŠOUM že od vsega začetka lokalne skupnosti BEST podpira njihovo delovanje in pomaga pri pripravi tovrstnih projektov. Veseli smo, da zadnja leta aktivno vključujejo lokalne študente, jim s tem pomagajo pri razvoju njihovega študija, hkrati pa skrbijo za njihovo aktivno sodelovanje, kar je tudi eno izmed splošnih vodil ŠOUM.«

Dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, dr. BORUT ŽALIK je ob tem povedal: »Človek je dosegel današnjo stopnjo razvoja s svojo sposobnostjo zaznave, analize in predvsem reševanja problemov. Inženirski poklici usposabljajo mlade prav za to nalogo – za učinkovito reševanje problemov. Pri tej nalogi pa smo inženirji soočeni z množico omejitev (pomanjkanje časa, materiala, denarja, obstoječe teorije). Takrat pride do izraza inženirska spretnost, intuicija in pragmatičnost. Te odlike bodo morali pokazati tudi
tekmovalci na tem tekmovanju. In verjamem, da bomo prijetno presenečeni z predstavljenimi rešitvami.«

»EBEC (European BEST Engineering Competition) je evropsko študentsko inženirsko tekmovanje na katerem vsako leto sodeluje več kot 6000 študentov iz kar 83 univerz in 32 držav. Tekmovanje EBEC poteka po skoraj vseh priznanih tehniških univerzah in velja za največji tovrsten študentski dogodek v Evropi. Potrudili se bomo, da skupaj v finale pošljemo najboljše ekipe, predvsem pa, da se bodo vsi tekmovalci iz Maribora odnesli dobre izkušnje in lepe spomine,« še dodaja Boštjan Hrašar, vodja projekta.

 

Social Share Counters

Comments are Closed

© 2018 BEST Maribor | Design Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress