Kako smo podelili BEST Oskarje

Z jesenskim tečajem BEST 2017 smo uradno začeli v četrtek, 14. 9., na Fakulteti za naravoslovje in matematiko, kjer sta udeležence nagovorila glavna organizatorja, Tadej Varl in Filip Glojnarić. Z njima na čelu je za nepozaben obisk Maribora poskrbelo 20 članov BEST Maribor. Po mnogih prebranih prijavah so z vseh koncev Evrope izbrali 24 udeležencev, ki so dobili priložnost, da obiščejo Slovenijo in se ob tem še naučijo česa novega ter uporabnega o snemanju in montaži filma. Svoje znanje so jim predajali slovenski strokovnjaki s tega področja, ki so predavali in vodili praktične delavnice na akademskem delu tečaja. Naloga udeležencev je bila, da posnamejo kratek promocijski video, s katerim bi poskusili pritegniti gledalca, ki ne ve ničesar o Sloveniji in Mariboru, da obišče to čudovito deželo.

Prvi dan, že v četrtek, je udeležencem o osnovah snemanja predaval dr. Bogdan Dugonik, profesor s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Še isti dan pa jim je o snemanju promocijskega filma razlagal Marko Wolf iz Studia Wolf. Ob večerih so udeleženci bili prosti, organizatorji smo pa za njih pripravljali tudi mnoge družabne aktivnosti,  zabave, voden ogled mesta.

Drugi dan sta predavala Jan Bilodjerič, režiser, in Dejan Paska, profesor na Srednji šoli za oblikovanje. Oba sta predavala o pomembnosti pripovedovanja zgodbe, izdelavi scenarija in o teoretičnih začetkih montaže filma. Tako sta poskušala udeležence pripraviti na vikend, kajti v soboto smo se zgodaj zjutraj odpravili na Bled, kjer so udeleženci večino časa posvetili snemanju filma. Vreme nas je sicer malenkost pustilo na cedilu, ampak smo si vseeno ogledali sotesko Vintgar.

V nedeljo nas je iz podjetja ViralPost obiskal Matija Jasarov, ki je z udeleženci imel delavnico montaže filma na Adobe Premieru. Pokazal jim je tudi različne tehnike snemanja. Kot primer so snemali kratek intervju.

V ponedeljek smo na FERI-ju z Janom Bilodjeričom na čelu imeli še eno delavnico montaže. Tokrat so udeleženci montirali vsak svoj film, kajti v torek so že sledile predstavitve. Prav tako smo predzadnji dan izkoristili za obisk podjetja BKTV in PressClipping, kjer so nam predstavniki podjetij predstavili njihovo vsakdanje delo.

V torek pa so sledile predstavitve. Popoldan smo se zbrali na FERI-ju. Tam je udeležence čakala tudi štiričlanska komisija, ki so jo sestavljali: Jan Bilodjerič, Marko Wolf, Dejan Paska in Hana Repše. Po predstavitvah vseh videjev, smo na podlagi povratnega mnenja, ki ga je vsaka skupina dobila s strani komisije, podelili še pohvale za določene specifike filma, pri kateri se je posamezna skupina najbolje izkazala. Prav tako pa sta glavna organizatorja tečaja vsem udeležencem razdelila certifikate in potrdila o uspešno opravljenem jesenskem tečaju.

Glavni organizator, Tadej Varl: ‘Vesel sem, da smo dogodek izpeljali do konca. Seveda brez vseh aktivnih članov, ki so bili prisotni in so pomagali pri našem 7-dnevnem dogodku, nikakor ne bi šlo. Na tečaju je bilo 24 udeležencev iz kar osemnajstih različnih držav. To je seveda bila odlična priložnost za medsebojno spoznavanje novih kultur. Tudi mi, organizatorji, smo poskrbeli za to, da je bila slovenska kultura predstavljena vseh udeležencem, prav tako smo skupaj raziskovali mesto Maribor in organizirali izlet na Bled. Zadovoljen sem tudi z akademskim delom tečaja, kjer so bili prisotni razni strokovnjaki za multimedijo, snemanje in montažo filma.’

 

Avtor: Tadej Varl

Uredila: Lucija Božnik

 

Social Share Counters

Comments are Closed

© 2018 BEST Maribor | Design Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress