The Adventures of a Grape – mednarodni jesenski tečaj

25 študentov iz cele Evrope je med 21.  septembrom in 1. oktobrom 2012 na BEST-ovem jesenskem tečaju spoznalo skrivnosti pridelave vina ter odkrivalo slovensko kulturo in običaje. V sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede, Vinagom in srednjo šolo za gostinstvo in turizem so tuji študenti v tednu dni spoznali teoretično in praktično plat predelave vina, izkusili pa so tudi tradicionalno trgatev in ekskurzijo na Goričko.


Z jesenskim tečajem želimo tujcem na zanimiv način prikazati slovensko kulturo, tradicijo in običaje ter jih seznaniti z bogato, a v tujini žal malo poznano kulinariko tega področja. Udeleženci so skozi demonstracije, predavanja strokovnjakov in delo v laboratoriju spoznali celoten postopek pridelave vina – od grozda do steklenice. Sodelovali so na tradicionalni trgatvi, spoznali opremo, potrebno za predelavo grozdja ter se seznanili s kemičnim in fizikalnim ozadjem procesa zorenja in vretja. Ogledali so si tudi vinske kleti ter se v sklopu ekskurzije iz Maribora do Goričkega podali na kulinarično doživetje, kjer so polek vina spoznavali tudi tradicionalno slovensko hrano, teden pa zaključili na Festivalu stare trte v Mariboru.

Tuji študenti med obiranjem grozdja na Meranovem

Tečaj organizira mariborska skupina mednarodne prostovoljne neprofitne organizacije BEST (ime je angleška kratica za Board of European Students of Technology; Evropsko združenje študentov tehnologije), ki deluje po vsej Evropi in katere cilj je dodatno izobraževanje študentov na raznoraznih področjih, nudenje možnosti potovanj in izmenjav, aktivno preživljanje prostega časa ter poudarjanje medkulturnega dialoga in povezovanja.

V Mariboru se je zbralo 25 študentov iz enajstih evropskih držav, zato je namen tečaja polek pridobljenega znanja tudi poudarjanje medkulturnega dialoga in enakosti med mladimi, graditev medsebojnih odnosov in poznanstev ter omogočanje pretoka idej in znanja med evropskimi študenti. BEST Maribor sicer podobne tečaje o različnih aktualnih in zanimivih temah za tuje študente organizira vsako leto, slovenskim študentom pa omogoča odhod na podobne tečaje v drugih evropskih mestih.

Social Share Counters

Comments are Closed

© 2018 BEST Maribor | Design Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress