V Mariboru zbrani najboljši študentski inženirji

Evropsko inženirsko tekmovanje EBEC, regionalna raven Alpe-Adria

Inženirsko tekmovanje EBEC Alpe-Adria je del projekta EBEC (European BEST Engineering Competition), na katerem vsako leto sodeluje več kot 5000 študentov iz kar 83 univerz in 32 držav. Tekmovanje EBEC poteka po skoraj vseh priznanih tehniških univerzah v Evropi in velja za največji tovrsten dogodek na stari celini. Poleg lokalne ravni tekmovanja na Univerzi v Mariboru, je BEST Maribor, ki sicer deluje kot organizacijska enota ŠOUM, letos gostil tudi regionalno raven EBEC Alpe-Adria, na katerem sodelujejo najboljši študenti iz širše regije. V Mariboru so se tako pomerile študentske ekipe inženirjev iz univerz v Gradcu, Dunaju, Ljubljani, Zagrebu in seveda Mariboru.

Tekmovanje je potekalo v Avli Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko med 9. in 12. majem 2013. 40 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije je svojo pot do finala iskalo v dveh kategorijah: »skupinsko načrtovanje« (team design) in »študija primera« (case study). Zmagovalci te stopnje odpotujejo na prestižni evropski finale, ki to leto poteka na Poljskem, na njem pa se pomerijo najboljše ekipe inženirjev.

Skupinska slika vseh sodelujočih na tekmovanju EBEC Alpe-Adria

Najboljši ekipi inženirjev iz Dunaja in Zagreba, tudi slovenski študenti blizu

V kategoriji študija primera, kjer mora ekipa študentov v določenem času poiskati in teoretično zasnovati rešitev danega problema, je zmagala ekipa študentov iz Dunaja. Odlično drugo mesto so osvojili študentje Univerze v Ljubljani, na tretje mesto pa se je uvrstila ekipa iz Graza.

Še bolj napeto je bilo v kategoriji skupinsko načrtovanje, kjer so morali študentje iz danega materiala razviti napravo, ki reši določen problem. Najbolje se je odrezala ekipa študentov in Zagreba, drugi so bili Dunajčani, tretje mesto pa je zasegla ekipa študentov iz Univerze v Mariboru.

Fotografije iz tekmovanja si lahko ogledate na portalu Flickr ali pa na Facebook strani BEST Maribor.

Tekmovanje povezuje najboljše evropske študente in podjetja

Namen tekmovanja EBEC je vzpodbujanje sodelovanja ter pretoka znanja in idej med evropskimi študenti inženirskih znanosti. BEST želi študentom na ta način ponuditi možnost, da svoje znanje, ideje in kreativnost preizkusijo v praksi ter tako na zanimiv način spoznajo kolege iz podobnih študijskih smeri širom Evrope. Poleg tega pa poskuša BEST poskrbeti tudi za karierne priložnosti, saj na sodelovanje v tekmovanjih povabi uspešna podjetja, ki se zanimajo za študentsko znanje in nove kadre.

Tekmovanje je še posebej podprlo podjetje Knauf Insulation Slovenija, ki se ukvarja z razvojem in izdelavo energetsko učinkovitih izolacijskih rešitev. Knauf Insulation je prav tako prispeval naloge za tekmovanje, ki se dotikajo realnih problemov moderne proizvodnje in razvoja. Na dogodku se je predstavilo tudi podjetje odelo, sicer proizvajalec sistemov in komponent zadnjih luči za proizvajalce najprestižnejših svetovnih znamk avtomobilov.

Skupinsko načrtovanje: pakiranje kamene volne

V kategoriji Skupinsko načrtovanje so se študentske ekipe pomerile v izdelavi naprave, ki opravlja določeno nalogo. Napravo lahko v dveh tekmovalnih dneh izdelajo le z uporabo materialov, ki so na voljo, pri tem pa člani ekipe za pomoč ne smejo zaprositi nikogar, ki ni udeleženec tekmovanja. Ob koncu drugega dne vsaka ekipa pripravi predstavitev delovanja pred strokovno žirijo, ki oceni, kako dobro naprava izpolnjuje zahtevano nalogo, koliko energije in časa pri tem porabi, spregledana pa ni niti inovativnost in kreativne rešitve.

Naloga na letošnjem tekmovanju je bila izdelava naprave, ki bo čim bolj optimizirano skrbela za pakiranje enega izmed produktov podjetja Knauf Insulation, kamene volne. Čeprav se sliši preprosto, je izdelava delujočega prototipa iz preprostih materialov, kot so karton, les, plastika in majhni elektromotorji od študentov zahtevala veliko mero iznajdljivosti , kreativnosti in skrbnega načrtovanja.

Celoten problem, opis naloge, materialov in ocenjevanja si lahko preberete tukaj. (v angleškem jeziku)

Študija primera: dva dneva, dve nalogi

Tekmovanje je za študente, ki so se pomerili v kategoriji študija primera, potekalo nekoliko drugače, saj je bilo razdeljeno na dva dela. Ekipe so tako vsako jutro dobile teoretično zastavljeno nalogo, ki so jo morale rešiti do konca dne. Pri tem so si lahko pomagali tudi z računalniki in spletom, rešitve pa so morali v zaključni predstavitvi predstaviti strokovni žiriji in drugim udeležencem tekmovanja.

Prvi dan so študenti reševali zelo tehnično zastavljeno nalogo, kjer so lahko ob računanju porabe energije, optimalnem pretoku zraka in drugih tehničnih parametrov pri procesu izdelave in sušenja Knaufove steklene in kamene volne resnično pokazali svoje inženirsko znanje.

Drugi del naloge je bil bolj kreativne narave, saj so tekmovalci morali pripraviti načrt za skrivno izdelavo metroja pod majhnim andorskim mestom, ki bo služil novim Nasinim laboratorijem, ki nastajajo v mestu. Metro mora izpolnjevati vse standarde modernega sistema javnega prevoza, ocenjujejo pa se tudi kreativne rešitve, strategije »skrivanja« projekta, prav tako pa so ekipe morale pripraviti tudi osnovne finančne kalkulacije projekta ter predvideti čas, v katerem se bo investicija povrnila.

Obe nalogi si lahko podrobno ogledate tukaj: Naloga 1 | Naloga 2 (v angleškem jeziku)

Social Share Counters

Comments are Closed

© 2018 BEST Maribor | Design Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress