Z BEST-om po skandinavskih deželah

Kamelija se je tokrat odpravila v Stockholm na Švedsko, kjer se je med 9. in 18. junijem udeležila tečaja z naslovom “IT Starts with an Idea”, ki ga  je organiziral BEST Stockholm.

Zgrabila priložnost

Lansko leto smo v Mariboru organizirali tečaj na zelo podobno temo, vendar pa zaradi veliko dela z organizacijo ni bilo časa prisostvovati pri akademskem delu tečaja, zato je bil tečaj v Stockholmu odlična priložnost, da pridobim več znanja o tej temi.

Mesto na otokih

Seveda sem imela tudi veliko željo po spoznavanju Stockholma, ki je zgrajen na 14 otokih, te pa povezuje kar 57 mostov. Staro mestno jedro slovi po svoji ohranjenosti predvsem zato, ker so njegove tlakovane ulice rezervirane samo za pešce.  Večino mesta smo si ogledali v sklopu popoldanske aktivnosti »city rally«, obiskali smo pa tudi zabaviščni park Gröna Lund na otoku Djurgården, ki ponuja preko 30 zanimivih voženj ter mnogo restavracij, hkrati je pa otok koncertno prizorišče. Izjemno priljubljena točka turistov, ki je seveda nismo izpustili, je kraljeva palača Drottningholm, zasebna rezidenca švedske kraljeve družine. Mesto mi je bilo všeč, čeprav je bilo v primerjavi s Slovenijo in mojo Makedonijo zelo mrzlo.

Za  gurmane

Uživala sem v švedski kulinariki. Način prehranjevanja je tipičen skandinavski, njihova kulinarika pa je v zadnjih letih močno napredovala in svetu dokazala, da se poleg rib na mizi znajdejo tudi meso, krompir, zelenjava in sadje.  Zadnji dan tečaja smo poskusili  Surströmming, to je zelo specifična ribja specialiteta s severa države, ki pa je izredno smrdljiva, zato je ljudje, ki so občutljivi, niti ne upajo poskusiti. Pripravi se namreč tako, da se ribje meso mesece pusti fermentirati, nato pa odpiranje in uživanje vsebine konzerve poteka na prostem, saj bi se drugače smrad zažrl v stanovanjske površine.

Dva weekend tripa

Poleg številnih ostalih popoldanskih aktivnosti, so se organizatorji res potrudili in nam pripravili kar dva »weekend tripa«. Prvi vikend smo, nevedoč kam gremo, najprej odšli v pristanišče v Stockholmu, kjer so nas presenetile ladijske karte, na katerih je pisalo Stockholm – Tallin.  Vsi smo bili zelo veseli, da bomo poleg Švedske obiskali še eno državo. Ladja Baltic Queen nas je tako pripeljala v estonsko prestolnico, kjer smo imeli v soboto 10 ur časa za raziskovanje mesta. Bili smo očarani nad vihravo mešanico srednjeveškega in modernega. Staro mesto je namreč polno uličic z vrstnimi hišami, ki so prav pravljične in vsaka ima svojo zgodbo.

Drugi vikend smo obiskali Osqvik. To je prizorišče Osqvik strank, ki jih organizira Mednarodni študentski servis KTH (Kungliga tekniska Högskolan) Stockholm. Tam smo bivali v hišah, ki so v lasti THS (Tekniska Högskolans Studentkår) in jih je mogoče najeti.  Uživali smo ob morju, na prostem, v savni in imeli »International evening« ob kresu, kjer smo se spoznali in se imeli naravnost super.

Poučno in aktivno

Omenila sem že, da me je tema tečaja zelo zanimala, zato sem z velikim navdušenjem poslušala predavatelje, ki  so bili sami strokovnjaki na tem področju in so res zanimivo predavali. Ob predavanjih pa smo imeli tudi različne delavnice, kjer smo v skupinah po 4 ali 5 oseb imeli nalogo, da si izmislimo idejo, na kateri nato gradimo naš projekt, zadnji dan pa je bil namenjen predstavitvi tega projekta in izpitu.

Cilj akademskega dela tečaja je bil uvesti koncept novoustanovljenih podjetij v okviru IT-sektorja. Študenti smo se naučili začetnih korakov ustvarjanja idej in kako rešiti sprotne probleme. Preučili smo osnove oblikovanja poslovnega modela na inovativni tehnološki ideji in kako to idejo uporabiti na trgu. Po končanem tečaju smo udeleženci pričakovali, da bomo imeli dobro znanje o tem, kako svoje ideje spremeniti v pravo poslovno podjetje, hkrati pa upoštevati tehnične, sociološke in etične vidike. Tako smo pridobili veščine iz razvoja poslovanja, ustvarjanja poslovnih modelov, iz marketa in konkurenčne analize, trženja, kako priti do ideje in kako vrednotiti različne ideje, da izbereš pravo.

Opogumi se tudi ti!

Če povzamem vse skupaj, lahko povem, da sem na tečaju izjemno uživala. Tako v akademskem delu, kjer sem se veliko naučila, kot tudi ob popoldanskih aktivnostih in raziskovanju novih, kar dveh držav in kultur. Ob vsem sem spoznala veliko ljudi, izmed katerih sem z nekaterimi postala dobra prijateljica. Posebno se moram zahvaliti tudi organizatorjem, BEST Stockholm, ki so tečaj organizirali na zelo visokem nivoju, čeprav je aktivnih članov malo. Na tečaju jih je tako pomagalo osem, ampak smo vedno dobili kakršnekoli informacije ali pomoč, ki smo jo potrebovali.  Vsekakor bom Stockholm in Švedsko še kdaj obiskala, prav tako tudi nove prijatelje, ki sem jih spoznala. Ob tem pa tudi priporočam vsem, ki jih zanimajo podobne pustolovščine, da se opogumijo in prijavijo na katerega izmed BEST-ovih tečajev po Evropi, saj jim zagotovo ne bo žal.

 

Avtorica: Kamelija Chavdarova

Uredila: Lucija Božnik

 

Social Share Counters

Comments are Closed

© 2018 BEST Maribor | Design Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress