Novice

2. dan - Skupinsko načrtovanje

Včeraj, 12. 3. je na FERI-ju potekalo lokalno študentsko inženirsko tekmovanje, kjer so tekmovalci morali pokazati svojo iznajdljivost, kreativnost, domišljijo in znanje za izvedbo naloge Dexter gre k ljubici, kjer so imeli omejen čas in material.

Naloga včerajšnjega tekmovanja je bila izdelati majhno vozilo (25cm), ki se bo lahko peljalo po kopnem in vodi. Za izvedbo naloge smo imeli na razpolago tri ure in material (sončne celice in motor, gumice, Stirodur, lesena palica, papir, plastični lonček, lepilni trak…) ter 100 točk, s katerimi so lahko kupili dodaten praktičen material v trgovinici. Tekmovalci so imeli možnost, da so poligon pred tekmovanjem preizkusili, v pomoč pa sta jima bila dva reflektorja, ki sta predstavljala sonce ter vrvica za smerno vodoravno vodilo vozila.


Glavni organizator razlaže nalogu


»Dexter ima ljubico, ki je doma preko reke. Vedno, ko se odpravlja k njej, se mu mudi. Žal pa je med njima reka in nekaj kopnega. Pot okrog jezera je zelo dolga, zato se mu je porodila ideja, da bi se do nje peljal kar čez vodo. Tako si je zaželel vozilo, s katerim se bo lahko peljal tako po kopnem, kot po vodi. Pomagajte mu.«

Pravila, ki so se jih tekmovalci morali držati so vključevala uporabo samo tistega orodja, danega s strani organizatorjev, prepoved uporabe mobilnih telefonov, spleta in drugih komunikacijskih sredstev ter komuniciranja med ekipami. Med seboj so se pomerile ekipe: Avtomatiki, Anonymous, 3,1415926, A veš ka mislim?, Front theatre, Counter logic,Mnde, Guugle, Rokeri, Brihtni ananas, Burekexperts, Ansambel štirih študentov, Kundiji in ekipa Dostop.si.

Čeprav so tekmovanje nekateri vzeli zelo resno, je v avli dišalo po prijetnem vzdušju, ekipnem duhu in zabavi, zaradi katere so tekmovalci prišli. Ko se je pričel pravi del tekmovanja, so ekipe imele na voljo 1 minuto za predstavitev vozila in dve zaporedni vožnji, kjer se je upošteval samo boljši rezultat. Prepovedano je bilo kakršnokoli poseganje v gibanje vozila med vožnjo in to, da je do cilja prišlo v celoti, ne da bi »za seboj puščalo svoje dele«. Komisija je ocenjevala predstavitev vozila, porabljene točke, prevoženo razdaljo, kakovost izdelave vozila, izgled in splošni vtis. Ker je na cilj prišlo zelo malo vozil, je komisija ocenjevala tudi posamično vožnjo na kopnem in v vodi.

Navidez se je naloga zdela čisto preprosta, a vam lahko iz izkušenj povem, da temu ni tako. Čeprav je Dostopovi ekipi uspelo narediti »vozilo«, za katerega bi lahko rekla, da sem zelo ponosna, je hkrati naloga zahtevala tudi dobro podlago za sam načrt in izvedbo. Za vodilno mesto sta se ves čas borili ekipi Pi in Avtomatiki, a na koncu vedno zmaga najboljši, zato so 1.mesto domov odnesli novinci, Avtomatiki.

Najboljše tri ekipe včerajšnjega dne:

  1. mesto: Avtomatiki (Uroš Sajko, Žiga Korošec, Dejan Perkovič in Rok Funtek),
  2. mesto: 3,1415926 (Matevž Frajnkovič, Blaž Gojkošek, Luka Adanič in Blaž Sobočan),
  3. mesto: Counter logic (Anita Sovič, Matic Košir, Robert Artič in Leon Mesarič)

Skupinsko načtovanje - zmagovalci z žirijom in našom maskotom - Dexterjom


13.3. 2014

EBEC live #2

Tudi danes nas lahko spremljate v živo!

12.3. 2014

1. dan - Studija primera

Prvi dan, torej včeraj, je potekala študija primera. Tekmovalci so dobili realen problem, za katerega so morali najti teoretično rešitev. Nalogo je tokrat zastavil Mariborski vodovod, in sicer so udeleženci morali najti rešitev, kako v vročih poletnih dneh oskrbeti naše pse s svežo pitno vodo. Cilj naloge je bil poiskati zanesljivo, dobro rešitev, ki bi se po končanem tekmovanju lahko uporabila in s pomočjo Mestnega vodovoda tudi uresničila. Včerajšnja zmagovalna ekipa je imela preprosto in logično idejo, da bi na obstoječe pitnike za ljudi dogradili tudi pitnike za živali. Voda bi se napolnila in izpraznila s pomočjo stikala. Takšna rešitev bi bila higienična, poceni in preprosta.

Najboljše tri ekipe včerajšnjega dne:

  1. mesto: Slo-Bionics (Tadej Tofant, Tomaž Munda, Urban Gobec, Marina Megan Potočnik),
  2. mesto: Ansambel štirih študentov (Jan Obu, Tomaž Avberšek, Tomaž Kramberger, Klemen Žarn),
  3. mesto: Burekexperts (Robi Cvirn, David Pandel, Domen Leskovec, Andraž Leitgeb)

Študija primera - zmagovalci z žirijom


12.3. 2014

EBEC live #1

Zdaj lahko vsi, ki niste danes prisotni na FERI-ju spremljate našo inženirsko tekmovanje EBEC prek livestream-a!

11.3. 2014

Čas je za EBEC

Pohiti! Prijave so odprte do 7. marca!

24.2. 2014

Takole smo se meli na lanskem tekmovanju


5.2. 2014

Inženirsko tekmovanje EBEC Maribor

Prijavi se na evropsko inženirsko tekmovanje EBEC Maribor, ki ga organizira BEST Maribor in se izkaži v dveh kategorijah, ki zahtevata domišljijo in iznajdljivost.

V iskanju najboljših inženirjev Evrope

EBEC, sicer kratica za angleško ime European BEST Engineering Competition, je evropsko študentsko inženirsko tekmovanje na katerem vsako leto sodeluje več kot 5000 študentov iz kar 83 univerz in 32 držav. Tekmovanje EBEC poteka po skoraj vseh priznanih tehniških univerzah v Evropi in velja za največji tovrsten študentski dogodek na stari celini. Zmagovalci bodo, poleg drugih številnih praktičnih nagrad, dobili priložnost, da napredujejo na regijsko tekmovanje EBEC Alpe-Adria, ki bo letos prav tako potekalo v Mariboru, na njem pa se bodo pomerile zmagovalne ekipe iz lokalnih tekmovanj v Ljubljani, Zagrebu, Gradcu, Dunaju in Erlangenu. Zmagovalci te stopnje pa odpotujejo na prestižni finale, ki to leto poteka v Latviji, na njem pa se pomerijo najboljše evropske ekipe inženirjev.

Lokalno tekmovanje tudi v Mariboru

Tekmovanje bo potekalo na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI UM) v Avli, 11. in 12. marca 2014 in je razdeljeno v dve različni kategoriji, v kateri ekipe študentov z uporabo svojih tehničnih, socialnih in komunikacijskih spretnosti tekmujejo za dokončanje določene naloge. V danih pogojih (čas, stanje, materiali, ...) se ekipe študentov tehnike trudijo zagotoviti najvišjo možno kakovost izdelka z vidika učinkovitosti, stroškov in inovacije. Tekmovalne ekipe so sestavljene iz štirih študentov, ki lahko sodelujejo v dveh različnih kategorijah - Skupinsko načrtovanje ali Študija primera.


Ne odlašaj, prijavi se in pokaži Evropi, kaj znaš!


20.1. 2014