»And the Oscar for the BEST movie goes to…« je ime jesenskega tečaja, ki ga je BEST Maribor organiziral med 13. in 20. septembrom 2017. Rdeča nit tečaja se je vila okoli snemanja in obdelave videa.

V četrtek, 14. 9., so na Fakulteti za naravoslovje in matematiko uradno začeli z jesenskim tečajem BEST 2017, kjer sta udeležence nagovorila glavna organizatorja, Tadej Varl in Filip Glojnarić. Z njima na čelu je za nepozaben obisk Maribora poskrbelo 20 članov BEST Maribor. Po mnogih prebranih prijavah so z vseh koncev Evrope izbrali 24 udeležencev, ki so dobili priložnost, da obiščejo Slovenijo in se ob tem še naučijo česa novega ter uporabnega o snemanju filma. Svoje znanje so jim predajali slovenski strokovnjaki s tega področja, ki so predavali in vodili praktične delavnice na akademskem delu tečaja. Predavali so: dr. Bogdan Dugonik s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko; Marko Wolf iz Studia Wolf; Dejan Paska, profesor na Srednji šoli za oblikovanje; Jan Bilodjerič, režiser in Mat Jasarov iz podjetja ViralPost. Obiskali sta jih tudi podjetji BKTV in PressClipping.

Naloga udeležencev je bila, da posnamejo kratek promocijski video, s katerim so poskusili pritegniti gledalca, ki ne ve ničesar o Sloveniji in Mariboru, da obišče to čudovito deželo. V ta namen so za vikend odšli tudi na našo prelepo Gorenjsko, v Mariboru pa so si ogledali mnoge znamenitosti, ki jih ponuja mesto ob Dravi. S pomočjo praktičnega znanja, ki so ga udeleženci pridobili tekom tečaja, so morali biti končni izdelki vsebinsko in tehnično čim bolj dovršeni, saj je na koncu strokovna žirija, ki so jo sestavljali predavatelji, vse predvajane filme ocenila in izbrala najboljšega.

Poleg akademskega dela tečaja so se družili še preko organiziranih socialnih aktivnostih, na tematsko obarvanih zabavah, v prostem času in tudi na izletu, s pomočjo katerega so udeleženci dodobra spoznali slovensko kulturo.

Udeleženci so na tečaj prišli s takšnimi in drugačnimi pričakovanji. Dva izmed udeležencev sta svoja pričakovanja delila z nami.

Mateusz Bialas, Poljska: »Zelo sem bil navdušen nad tematiko, zato sem bil odločen, da želim biti del tega tečaja. Pričakujem, da bom imel priložnost se naučiti česa novega, da bom pridobil uporabna in praktična znanja od ljudi, ki so na tem področju strokovnjaki. Od nekdaj me je zanimala produkcija filma in želim si, da bi bil moj končni izdelek film, na katerega bi bil ponosen. Seveda sem tukaj tudi z namenom, da stkem nova prijateljstva ter okusim tradicionalno slovensko hrano, saj sem ‘food lover’.«

Karina Tolmačova, Latvija: »Pričakovala in želela sem si, da bo vreme v Sloveniji lepo, pa žal ne kaže najbolje, a verjamem, da bomo kljub temu vsi skupaj naredili dobro vzdušje. Prav tako pričakujem, da bo šlo vse po načrtih, po časovnici, da ne bomo ničesar iz programa izpustili, saj želim, da resnično dobro izkoristim ta čas v Sloveniji.«