Kot vsako leto, je tudi letos Board of European Students of Technology ali na kartko BEST Maribor, organiziral jesenski tečaj v Mariboru. Letošnja tema tečaja je bila, kako pridelati vino in pravilno pokušanje le-tega, na kar nakazuje tudi ime »SLOwineia – Wine is in the air«.
Tečaja se je udeležilo 24 udeležencev, ki so v Maribor prispeli 19. 9. 2018. Vsak dan so imeli na urniku akademski del, ki je zajemal vse od obiranja grozdja pa vse do pridelave vina in nato pokušine. Učne ure o vinogradništvu so prevzeli profesorji z Biotehniške šole Maribor. Tako nam je prvi dan prof. Andrej Podjavoršek predstavil delo vinogradnika ter nas seznanil s kar nekaj vrstami trsov.
Udeleženci so si ogledali vinsko klet Horvat ter najstarejšo vinsko trto v Mariboru. Da pa se udeleženci ne bodo le učili o vinogradništvu, so nekaj slovenskih vrst vina tudi preizkusili, in le-ta so jim bila zelo všeč.
Na Biotehniški šoli v Mariboru so se imeli možnost preizkusiti v delu vinogradnika, tako so udeleženci prvi in drugi dan tečaja obirali ter stiskali grozdje in s tem pridobili grozdni sok. Nato so pod strokovnim vodstvom dodali še žveplo in počakali, da le-ta zavre. Svoj končni izdelek pa so seveda tudi preizkusili.
Ker pa vse skupaj ni samo učenje, smo v BEST-u poskrbeli tudi za zabavni del tečaja. Tako so imeli udeleženci možnost, da se udeležijo večernih delov programa, kot so tematske zabave, zabave, ogled mestnega jedra Maribora in pa seveda predstavitev Slovenije ter njenih lepot.
Tečaj se je končal z izpitom, kjer so udeleženci pokazali znanje, ki so ga pridobili na tečaju. Izpit je bil sestavljen samo iz pisnega dela, ki pa so ga vsi udeleženci več kot odlično opravili in domov odšli z novo pridobljenim znanjem in BEST diplomo, ki potrjuje udeležbo in pridobljeno znanje na tečaju.
Glavna organizatorja Tomislav Raknić ter Dorian Petrič sta poskrbela, da so udeleženci preživeli izjemnih sedem dni v Mariboru. Imeli so priložnost videti naše lepote Maribora ter se učiti o najboljšem vinu v osrednjem delu Evrope.